Dobson binoscopen

To English page   

Een binoscoop 'zijn' twee telescopen die zo zijn samengevoegd dat je met elk oog door een aparte telescoop kijkt. Ervaren waarnemers claimen dat observeren met een binoscoop superieur is vergeleken met een traditionele mono-Dobson telescoop die is uitgerust met een grote, enkele spiegel. Na waarnemen door de hieronder afgebeelde binoscoop zei een waarnemer "that the binodobson had surpassed by far his wildest expectations". (Citaat uit Cloudy Nights). Impressies van wat je kunt zien met een grote binoscoop zijn te lezen in de sectie The WOW Factor.

Maar waarom zou observeren met een binoscoop superieur zijn? Ik bespreek dit in de sectie Why a Binoscope. Het onderwerp wordt verder in meer detail besproken in twee artikelen die ik gepubliceerd heb in Amateur Astronomy Magazine (Binocular Summation Factor). De artikelen gaan in op wetenschappelijke achtergronden van binoculair zicht. Ook rapporteer ik daar metingen waarbij een binoscoop wordt vergeleken met een mono-spiegel Dobson telescoop. Een belangrijke conclusie is dat als het gaat om 'uitgebreide' objecten, men met een binoscoop MEER details and contrast kan zien, en in zwakkere objecten, dan dat men kan verwachten als men simpelweg de twee oppervlaktes van beide spiegels optelt.

Aangezien een binoscoop twee telescopen zijn die twee onafhankelijke beelden produceren die samengevoegd moeten worden, vraagt dit een ietwat andere aanpak van collimatie etc. Deze aspecten worden besproken in de sectie onder de kop Merging of the Images. Dit is ook gepubliceerd als artikel in Amateur Astronomy Magazine.

Top