Dobson binoscopen

To English page   

Onder de naam Otte Binoscopes maak en verkoop ik premium Dobson binoscopen. Een binoscoop 'zijn' twee telescopen die zo zijn samengevoegd dat je met elk oog door een aparte telescoop kijkt. In dat opzicht is ook een verrekijker een binoscoop, namelijk twee refractors, een voor elk oog. De term binoscoop wordt echter vaak gebruikt voor dubbele Newton telescopen met twee spiegels.

Waarom zou men willen waarnemen met een binoscoop? Ervaren waarnemers claimen dat observeren met een binoscoop superieur is vergeleken met een traditionele mono-Dobson telescoop die is uitgerust met een grote, enkele spiegel. Na waarnemen door de hieronder afgebeelde binoscoop zei een waarnemer "that the binodobson had surpassed by far his wildest expectations". (Citaat uit Cloudy Nights).

Waarom is dit zo? Ik bespreek dit in de sectie onder de kop Why a Binoscope. Verder heb ik twee artikelen gepubliceerd in Amateur Astronomy Magazine waarin ik het onderwerp van het waarom van een binoscoop meer uitgebreid bespreek.
- Een artikel gaat in op de wetenschappelijke achtergronden van binoculair zicht.
- Een tweede artikel rapporteert meetingen waarbij een binoscoop wordt vergeleken met een mono-spiegel Dobson telescoop. Een belangrijke conclusie is dat als het gaat om 'uitgebreide' objecten, men meer ziet met een binoscoop dan dat men kan verwachten als men simpelweg de twee oppervlaktes van beide spiegels optelt.

Aangezien een binoscoop twee telescopen zijn die twee onafhankelijke beelden produceren die samengevoegd moeten worden, vraagt dit een ietwat andere aanpak van collimatie etc. Deze aspecten worden besproken in de sectie onder de kop Merging of the Images. Dit is ook gepubliceerd als artikel in Amateur Astronomy Magazine. Belangrijke aspecten als stijfheid van de structuur, stabiliteit, gemakkelijke collimatie procedures en een simpele manier om de beelden samen te voegen komen erin aan de orde.

Prijzen zijn nogal afhankelijk van het type optiek waar voor gekozen wordt en eventuele opties zoals het ServoCAT/ Argo Navis volgsysteem. Hieronder staat mijn mailadres voor meer informatie.

E-mail: ottearie@gmail.com

Top